Нови данни за военната помощ за Украйна предполагат значителна промяна в баланса на тежките оръжия на бойните полета в страната след повече от 16 месеца война, съобщава Bloomberg.

Актуализирана база данни на Ukraine Support Tracker, поддържана от Института за световна икономика в Кил, показва, че съюзниците на Киев са доставили 471 нови танка от началото на войната, а други 286 все още не са пристигнали.

В комбинация с броя на изгубените или заловени машини, представени от Oryx, цифрите показват, че танковият парк на Украйна е нараснал от началото на инвазията миналата година, докато този на Русия е намалял наполовина.

Разликата също е намаляла по отношение на артилерията и ракетните системи за залпов огън, макар и с много по-малко.

Данните за танковете в частност съвпадат с данните, предоставени от началника на щаба на отбраната на Великобритания Тони Радакин.

"Русия е загубила почти половината от боеспособността на своята армия“, увери Радакин пред парламентарната комисия по отбрана. "Миналата година тя изстреля 10 милиона артилерийски снаряда, но в най-добрия случай може да произвежда 1 милион снаряда годишно. Тя е загубила 2500 танка, а може да произвежда 200 танка годишно в най-добрия случай“.

От началото на войната през 2022 г. 2082 руски танка са били унищожени, повредени, изоставени или пленени, според Oryx, който води статистика само загубите, които може да бъдат потвърдени.

Има огромна несигурност около тези числа, тъй като и двете страни третират загубите си като държавна тайна. Съществуват и значителни трудности при събирането на данни от отворени източници, особено що се отнася до украинските загуби, които са по-рядко биват регистрирани. Няма и надеждни данни за броя на заменените танкове или артилерийски оръдия, които Русия е произвела или иззела от дълбоки складове от началото на войната.

Украйна обаче оцеля през първата година от войната с приблизително същото количество тежки оръжия, които имаше в началото, въпреки тежките загуби, според Йохан Мишел, специалист от Лондонския международен институт за стратегически изследвания (IISS). По-рано тази година Мишел направи свой собствен анализ на наличните данни, като коригира вероятните грешки в изчисленията. Оттогава със сигурност има още загуби, доставки и пленяване на руски танкове.

Това обаче не може да се каже за Русия, която също е принудена да запази част от силите си за отбрана в други части на страната. Според Мишел възстановяването на баланса на тежките оръжия е важно, но далеч не е решаващо за продължаващата контраофанзива на Украйна.

"Дори ако ситуацията е по-равностойна като численост, проблемът е, че Украйна сега трябва да си върне територията, така че преминава в настъпление срещу добре подготвена отбрана, а за това се нуждаете от силно предимство“, обяснява Мишел.

Bloomberg отбелязва, че това обяснява желанието на украинските сили да унищожат руската артилерия и снабдителните линии, преди да вкарат в битка по-голямата част от бригадите, подготвени за контранастъпление. В последно време Генералният щаб на Украйна съобщава почти всеки ден за унищожени над 30 руски артилерийски оръдия.

Актуализацията на данните от института в Кил от 25 февруари до 31 май показа, че обещанията за помощ са значително по-скромни, отколкото през зимата, въпреки някои големи пакети от Германия и САЩ, като военните ангажименти възлизат на общо 9 милиарда през периода.

В същото време делът на военната помощ се е увеличил в сравнение с финансовите и хуманитарните ангажименти, се казва в изявление на института. САЩ и страните-членки на Европейския съюз са най-бавни в изпълнението на ангажиментите си за доставка на оръжие: 286 от 757 танка и 177 от 556 155-мм и 152-мм гаубици все още не са пристигнали.

Тези закъснения биха могли дори да направят някои от доставените танкове по-малко ефективни, отколкото би трябвало да бъдат, тъй като украинските сили трябваше да преминат бързо обучение, често при различни партньори от НАТО, които имат различни практики.

"Докато украинците нямат ясно предимство“, каза Мишел, "цената на опита да продължим напред ще бъде много висока“.