Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис е проявил интерес към поста на председател на Европейския съвет, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници. Медията припомня, че настоящият председател Шарл Мишел обяви, че ще напусне поста, за да се кандидатира на изборите за Европейски парламент през юни.

Йоханис се присъединява към малък списък от кандидати за поста, сред които по-рано бяха посочени бившият италиански премиер Марио Драги и външният министър на Люксембург Ксавие Бетел.

Вторият президентски мандат на Йоханис изтича в края на годината и той няма право да се кандидатира отново.В същото време агенцията отбелязва, че няма да му е лесно да получи поста председател на Европейския съвет, ако Урсула фон дер Лайен поеме втори мандат начело на Комисията.

Говорител на кабинета на Йоханис отказа да коментира плановете на румънския президент.

Що се отнася до останалите посочени кандидати, източници на Bloomberg твърдят, че Драги не се интересува от длъжност в ЕС. А Ксавие Бетел заяви в интервю за RTL в понеделник, че все още не е кандидат за позиция в ЕС и иска да остане в страната си.