Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал е поискал извънредна среща през януари на международните донори на страната с аргумента, че без бързо външно финансиране Киев няма да може да поддържа макроикономическа стабилност. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на писмо, изпратено от Шмигал до украинската платформа за координация на донорите.

"За поддържане на макроикономическата стабилност е необходимо да получаваме външно финансиране бързо и в достатъчни и предвидими размери от януари 2024 година“, цитира агенцията част от текста на изпратеното писмо. В него Шмигал също така приканва донорите да се съберат на среща през януари, без да чакат насрочената за февруари, допълва Bloomberg.

"Едва ли е възможно да говорим за проекти за възстановяване и реконструкция, когато се опитваме да се справим с приоритетите за оцеляване през 2024 година. Не можем да чакаме до март, за да финансираме социални нужди“, пише още украинският премиер.

Според Шмихал донорите трябва да започнат да координират усилията си за насочване на замразените руски активи към възстановяването на Украйна и че това трябва да се превърне в "основен ресурс за възстановяване“ на страната през следващите години.

По-рано украинският министър на финансите Сергей Марченко каза, че за да постави страната на военна позиция, Украйна трябва да ограничи общественото потребление "няколко пъти“. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук наскоро обяви, че Киев е изправен пред възможно намаляване на социалните разходи. Тя отбеляза, че военните действия може да продължат по-дълго, отколкото изглеждаше в началото, и ще има по-малко ресурси за социалната и хуманитарната сфера, отколкото бихме искали. Както съобщи ръководителят на бюджетната комисия на Върховната рада Роксолана Пидласа, украинските власти ще спестят от медицина и образование, ако не могат да привлекат допълнително финансиране от западни партньори.