Русия и Северна Корея се сближиха толкова, че Ким Чен Ун изпрати войските си да участват във войната срещу Украйна. Москва и Пхенян обаче може да имат проблеми, пише Bloomberg.

Нито един лидер на Северна Корея не се е сблъсквал преди със ситуация, при която военните сили на страната са претърпели значителни загуби, докато са участвали в чужд конфликт. Един от основните принципи на политиката на Северна Корея е приоритетът на въоръжените сили, които влияят на почти всички аспекти на обществения живот. Ако броят на убитите или ранените севернокорейски войници в Украйна нарасне, Ким Чен Ун може да се изправи пред сериозни предизвикателства от армията, която е в основата на неговата власт. Това също може да предизвика негодувание сред населението, където мнозина имат близки връзки с армията, разсъждават от Bloomberg.

Въвеждането на севернокорейски войски в конфликта в Украйна също може да бъде проблем за Русия, тъй като потенциално може да доведе до намеса на Южна Корея, добавят коментаторите на изданието. Развитието вероятно ще увеличи натиска върху президента на Южна Корея Юн Сок Йол от Съединените щати и съюзниците от НАТО да преразгледа политиката, която забранява на Сеул да предоставя смъртоносна помощ на държави във война. Южна Корея разполага със значителни запаси от оръжия и боеприпаси, от които Украйна се нужждае за защита срещу руска агресия, включително милиони артилерийски снаряди, завършват от Bloomberg.