Съветници по националната сигурност и високопоставени служители от цял ​​свят ще се срещнат в Доха на 27-28 април, за да обсъдят планове за среща на върха относно условията на Украйна за споразумение с Русия, според хора, запознати с въпроса, пише Bloomberg.

Срещата на служители от Групата на седемте (Г-7) и така наречения Глобален юг е част от кръг от преговори, подготвящи почвата за среща на високо равнище, на която Швейцария трябва да бъде домакин през юни. Някои от тези срещи включват десетки други нации от Персийския залив, Г-20 и БРИКС, организация, която включва Бразилия и Индия.

Според източниците на Bloomberg списъкът на участниците в срещата в столицата на Катар все още не е финализиран. Те са добавили, че Русия не е поканена и остава неясно дали Китай ще присъства.

Съюзниците на Украйна смятат присъствието на Китай за съществено за успеха на срещата, като се има предвид влиянието, което има Пекин върху Москва.

Досега Китай е участвал само в една среща, която се проведе в Саудитска Арабия миналия август. Пекин и няколко други страни от БРИКС настояват Русия да бъде поканена да участва в дискусиите.