Санкционираният газов терминал Arctic LNG 2 в Русия е спрял работа, пише Bloomberg. Причината за спирането на процеса по втечняване на природен газ е поради ограничения, свързани със западните санкции, които затрудняват транспортирането и продажбата на продукта.

Втечняването на природен газ с търговска цел в съоръжението е спряно поради натрупване на запаси, тъй като заводът не може да изнася газ. Известна преработка на суровина е необходима, за да се поддържа работата на машините, дори когато няма промишлен добив.

Заводът, който е разположен близо до Полярния кръг, е обект на няколко кръга от санкции. Ограниченията от страна на САЩ и техните съюзници, наложени в отговор на нахлуването на Кремъл в Украйна, затрудниха достъпа на Arctic LNG 2 до танкери от класа на ледоразбивачите, което доведе до отблъскване на чуждестранни купувачи.

В резултат на спирането, средният дневен добив на газ в находището, което доставя синьото гориво на завода, е спаднал до около 5,3 милиона кубически метра този месец, което е по-малко от половината от средния дневен добив от 12,1 милиона кубически метра през септември.

Въпреки че през август заводът започна да доставя втечнен природен газ, използвайки конвенционални танкери, чиито собственици често са неизвестни, нито една от осем партиди суровина не намира купувач.

Проектът Arctic LNG 2 е разработен за годишен капацитет от 19,8 милиона тона, но досега работи само една линия, която може да произвежда 6,6 милиона тона годишно. Компанията постепенно увеличи производството и втечняването на природен газ през лятото.