Държавите с големи запаси от енергийни ресурси от Катар до Азербайджан единодушно обещават на Европа спешни доставки на газ. Но континентът започва да осъзнава, че не са в състояние да заменят основния доставчик, а именно - Русия, коментира Bloomberg.

Продължаващото напрежение около Украйна и заплахата от въоръжен конфликт, който би прекъснал енергийните доставки за Европа, създадоха смут на газовите пазари през последните седмици, причинявайки резки колебания в цените. Войната може да попречи на доставките на руски газ, който се изпомпва в Европа в големи количества, като една трета от него преминава през Украйна.

За да намали риска от прекъсвания на доставките, ЕС преговаря с големите производители, търси партньорства и дори размяна на горива с азиатски държави, които имат пазар, два пъти по-голям от този на ЕС. Европа наскоро получи няколко пратки втечнен природен газ, което помогна за облекчаване на недостига, както и топлото време. Но Европа получава повече от една трета от газа, който консумира от Русия, и ако започне да купува това гориво от някъде другаде, кризата може да се разпространи и в други региони.

"Европа няма алтернатива на руския газ", каза Рон Смит, старши анализатор в BCS Global Markets. "За да замените напълно "Газпром“, ще трябва да пренасочите половината от обема на втечнен природен газ (ВПГ) , консумиран в Азия. Накъде ще доведе това? Това води до огромен недостиг на енергия в цяла Азия. В този случай Европа изнася енергийната си криза в Азия."

Промяна на маршрутите за доставка

Един доставчик няма да може да компенсира количеството газ, консумиран в ЕС, без да прекъсне доставките за други региони. Това каза във вторник министърът на енергетиката на Катар Саад Ал-Кааби след телефонен разговор с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсoн. Той добави, че договорите за доставка са "свещени“ за Катар и че приоритетът на страната му е да отговори на нуждите на договорените купувачи. За да се гарантира енергийната сигурност на Европа, ще са необходими колективни усилия на редица различни доставчици, подчерта министърът.

Изследователи от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel написаха в публикация в блог, че ако прекъсванията в доставките продължат през следващите две зими, Европа ще трябва да намали потреблението. Поради такава несигурност цените вероятно ще останат високи, тъй като конкуренцията за ВПГ се засилва.

"Докато ситуацията в Украйна остава неясна и неуредена, европейските купувачи ще са готови да платят достатъчно, за да получат пратки на втечнен природен газ в брой, за да поддържат доставките на газ“, каза Ойщайн Калеклев, главен изпълнителен директор на превозвача на втечнен природен газ Flex LNG.

Газовата инфраструктура е скъпа и затова по-голямата част от световния газ се продава по дългосрочни договори, които продавачът сключва с купувача. Тук на помощ могат да дойдат гъвкави доставки от САЩ, но само ако цената е подходяща.

Миналия месец САЩ станаха най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа. Според служители на Европейската комисия те, заедно с други държави, са успели да компенсират доставката на руски газ.

Но естествено няма гаранции, че подобни доставки ще продължат. От края на миналата година Европа е най-печелившият регион за доставки на втечнен газ, но обикновено този регион е Азия, където се намира най-бързо растящият пазар. Ако енергийната жажда на Китай се появи отново, танкерите бързо ще напуснат Европа и ще се насочат на изток.

Да се запълни празнината

Междувременно дневният износ на газ от "Газпром“ за най-важните му пазари падна до най-ниското си ниво от началото на 2015 г., дори когато компанията увеличи производството.

Вниманието на ЕС привлича и Азербайджан, разположен на брега на Каспийско море, който започна да доставя газ за Европа в началото на 2020 г. Доставките на Азербайджан за Европа, Турция и Грузия са 10 пъти по-малки от това, което "Газпром“ продава на основните си експортни пазари, като всички те бяха продадени преди 10 години за финансиране на производството и строителството на тръбопроводи.

"Реалността е, че Азербайджан не може да се конкурира с руския газ, просто защото няма такива обеми“, каза миналата седмица азербайджанският посланик във Великобритания. "Бихме могли да осигурим част от доставките, но обемите на Азербайджан не са равни на руските, което е очевидно. И нашите западни партньори трябва да мислят за това."

Сега Европа залага на втечнен природен газ, доставян до нейните терминали, за да помогне за облекчаване на ценовото бреме. Но BloombergNEF изчислява, че до май Азия ще си възвърне позицията на първокласен експортен пазар за доставки на втечнен природен газ от САЩ.

"Идеята, че ще запълним празнината с нашия ВПГ, е погрешна. Това е невъзможно. Ние просто не можем физически да го направим. В света няма достатъчно ВПГ за това", каза Смит.

Превод и редакция: Юлиян Марков