Закъснялото решение на Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара в САЩ развълнува политическата върхушка в Европа. На стария континент има надежда, че американците със сигурност ще се сплотят около Камала Харис, която няма да позволи на Доналд Тръмп да се върне в Белия дом и да сложи край на западния либерален ред, пише колумнистът на Bloomberg Ейдриън Уолдридж.

Европейският елит обаче не трябва да бърза със заключенията. "Тръмп остава фаворит в надпреварата, особено в ключови щати. А Камала Харис е слаб кандидат, който се провали в собствената си кампания през 2020 г. и имаше малък успех като вицепрезидент на САЩ", пише Уолдридж.

Единственото отговорно решение за европейците е да смекчат очакванията си и да се подготвят за втория мандат на Тръмп, който ще бъде много по-труден от първия. В края на краищата този път Тръмп няма да бъде притискан от републиканците, които сдържаха "най-опасните му импулси", включително оттеглянето на САЩ от НАТО.

Напротив, той ще бъде заобиколен от хора, които ще засилят инстинктивната враждебност на президента към либералните идеи.

Радикалните поддръжници на Тръмп, включително потенциалният му вицепрезидент Джей Ди Ванс, обвиняват либералния ред за унищожаването на "истинската Америка". Те не харесват идеята, че според тази идеология Съединените щати трябва да "поемат несправедлив дял от тежестта на отбраната" на Запада, пише още Уолдридж.