Европейската комисия планира да направи предложение "много скоро“ за пакет от заеми на стойност 50 милиарда долара в подкрепа на Украйна, за да завърши законодателната работа до края на годината. Това съобщи комисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Bloomberg.

Той заяви, че спасителен план, базиран на приходите от замразени руски активи, също ще бъде обсъден от ръководителите на финансовите и централните банки на Г-7 в Рио де Жанейро следващата седмица.

"Стартът на този процес е много спешен. Ето защо, а също и поради срещата на Г-7 следващата седмица, Европейската комисия работи интензивно, за да гарантира, че предложението е на масата възможно най-бързо, т.е. скоро“, обясни Джентилони преди срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел.

Отбелязва се, че ЕС търси начини да заобиколи опозицията за подкрепа на Украйна от Унгария. Будапеща застана на пътя на милиарди евро спешно необходима военна помощ за Киев. Комисията, изпълнителният орган на ЕС, работи върху механизъм, който да гарантира освобождаването на средства от излишъка на европейския бюджет, но това е възможно само до края на годината.

"Непрекъснатостта на подкрепата за Украйна е една от най-важните характеристики на този нов пакет заеми, тъй като искаме да изпратим ясен сигнал, че страните от Г-7 и други страни по света ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“,  добави Джентилони.