Европейската комисия вероятно ще препоръча на държавите-членки на ЕС да започнат официални преговори за присъединяването на Украйна, след като бъдат изпълнени всичките седем условия, съобщава Bloomberg.

Според изданието Европейската комисия ще се събере във вторник, за да вземе окончателно решение дали да препоръча официално началото на преговорите за членство на Украйна.

Очаква се резултатът да е положителен за Киев, но с допълнителни условия.

Според Bloomberg Европейската комисия вероятно ще препоръча на страните членки да започнат официални преговори с Украйна, след като тя завърши реформите и предприеме стъпки по отношение на законодателството по отношение на националните малцинства, борбата с корупцията, както и деолигархизацията и лобирането.

Окончателният текст на заключението на Европейската комисия обаче все още не е одобрен.

Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС миналата година. Но за да стане член на ЕС, трябва да бъдат изпълнени 7 условия. Според Reuters Украйна е изпълнила две от седемте условия, необходими за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

По-рано вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на страната Олга Стефанишина заяви, че изпълнението на две условия "е много добър резултат“. Тя припомни, че някои страни от Западните Балкани "от години се движат към напредъка, където сме ние, и прилагането на една препоръка всъщност е национален празник“.

Да отбележим, че на 8 ноември Европейската комисия трябва да публикува доклад за напредъка на кандидатите за присъединяване към ЕС, с препоръка за започване на преговори за присъединяване на Украйна.

Според съобщения в медиите Европейската комисия смята за напълно изпълнени четири от седемте критерия Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС.