Bloomberg разкри подробности за 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Руската федерация, като се предлага да се забрани вноса на руски диаманти в блока от 1 януари 2024-та година.

По-специално се предлага да се въведат санкции върху вноса на течен пропан, чугунени, медни и алуминиеви проводници, както и фолио и тръби.

Ако пакетът бъде одобрен, списъкът ще включва повече от 30 компании, с които търговията е ограничена, включително фирми от Казахстан, Узбекистан, Сингапур и няколко руски инженерни компании.

Преди това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК скоро ще представи 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия със забрани за внос и износ на стоки и затягане на тавана на цената на петрола.

Преди това Bloomberg съобщи, че Европейският съюз разработва 12-ия пакет от ограничителни мерки срещу Руската федерация, насочен към 2,5 милиарда евро внос от Руската федерация и същия обем износ в размер на около 5,3 милиарда евро. Изяснени източници, ЕС цели да затвори възможностите за заобикаляне на санкциите чрез трети страни и лишаване на доходи на Кремъл.