Унгария работи с Русия за възстановяване на петролните потоци, след като те бяха спрени поради "предполагаеми правни проблеми в Украйна". Това заяви външният министър на страната Петер Сиярто след среща с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на заседание на ООН в Ню Йорк, пише Bloomberg.

"В момента се е развила правна ситуация в Украйна, въз основа на която Лукойл все още не доставя петрол на Унгария, сега работим върху правно решение“, поясни той.

Изданието припомня, че Русия доставя петрол на Унгария през южния клон на петролопровода "Дружба", минаващ през Украйна. Миналата година руските петролни потоци към Унгария са намалели с 2% от почти 5 милиона тона през 2022 г.

Въпреки руската инвазия в Украйна, Унгария подобри енергийните връзки с Русия, като подписа няколко споразумения за увеличаване на доставките на природен газ. Това се случи, след като премиерът Виктор Орбан постигна освобождаване от енергийните санкции на Европейския съюз.

"Правителството в Будапеща иззема почти всички печалби, реализирани от Mol чрез специален данък, насочен към покриване на бюджетния дефицит“, се отбелязва в материала.