Намирането на общ език с Русия относно контрола върху въоръженията ще помогне за разрешаването на кризата, анализира американската агенция Bloomberg.

Очевидно конфронтацията около Украйна все още е опасна. Русия продължава да твърди, че не планира никакво нападение, но президентът Владимир Путин продължава да изгражда групировка от войски, военна техника, оръжия и медицински части на границата с Украйна. САЩ изпратиха 2700 войници за укрепване на източния фланг на НАТО, като още поне 8500 са в готовност. Докато украинският президент Владимир Зеленски омаловажаваше заплахата от руска атака, той наскоро започна да казва, че тази криза може да доведе до пълномащабна война в Европа.

Независимо от това, възможността за излизане от задънената улица остава. Изправен пред неочаквано мощен и обединен западен отговор на действията си, Путин даде знак за известна готовност да преговаря по въпросите на сигурността, пред които е изправена Русия в Европа. Въпреки че не се поддават на прекомерните искания на Путин, президентът на САЩ Джо Байдън и европейските лидери все пак трябва да се възползват от възможността да потърсят общ език с Русия. По този начин те могат да предотвратят катастрофален конфликт и да защитят интересите на сигурността на Запада.

Последните предложения на САЩ и НАТО биха могли да бъдат добро начало. Освен всичко друго, те целят да установят диалог между страните чрез възобновяване на взаимното информиране за военните учения и ядрената политика. Предложението на Северноатлантическия алианс ще позволи да се даде нова сила на Съвета Русия-НАТО, който заседава нередовно след руската анексия на Крим през 2014 г., както и да се възобнови работата на представителствата.

Западът трябва да настоява за реални споразумения в критични области, предизвикващи спорове. Сред тях са мерки за предотвратяване на конфликти между кораби в Черно море и за повишаване на прозрачността на военните учения, които Русия е отказвала в миналото. САЩ биха могли да облекчат опасенията на Русия, като позволят на Москва да инспектира обекти за противоракетна отбрана в Румъния и Полша, за които Кремъл твърди, че биха могли да бъдат прикритие за офанзивни ракети с ядрено оръжие. В отговор Путин трябва да се съгласи да бъдат проверени ракетни бази в Русия, включително в Калининградска област, която граничи с Полша. Предложението на Байдън за обсъждане на тези въпроси е обещаващо начало. Ако преговорите тръгнат от началото, САЩ ще трябва да включат в тях властите на Румъния и Полша, както и да разработят правила, които изключват възможността руски инспектори да получават класифицирана информация.

Като условие за разширяване на диалога САЩ и Европа трябва да изискват от Русия да изпълни ангажиментите си за членство в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и да получи съгласието й за финализиране на споразумение на ОССЕ относно мерките за изграждане на доверие, като например обмен на военна информация и уведомяване за провеждане на големи учения. И двете страни също са заинтересовани от възобновяване на диалога за ядрените оръжия, по-специално от запазването на руско-американския договор от 1987 г. за премахване на ракетите със среден и малък обсег, от който САЩ се оттеглиха през 2019 г. Въпреки че Съединените щати имат основание да обвиняват Русия в нарушаване на това споразумение, оттеглянето от него без никаква замяна не допринася за укрепване на американската сигурност. А съюзниците от НАТО в крайна сметка се оказаха по-уязвими от руско сплашване. Администрацията на Байдън трябва да се възползва от проект на договор, предложен от Русия в края на миналата година, който намеква за желанието на Москва да бъде по-отворена по отношение на проверката за спазването на споразумението. Тя може да стане основа за възобновяване на преговорите и за възстановяване на забраната за разполагане на ракети със среден обсег в Европа.

Няма гаранция, че Путин ще даде положителен отговор на подобно сондиране на почвата. Разговорите за прозрачност във военните учения и контрол на въоръженията няма да помогнат за разрешаването на основния му дразнител - разширяването на НАТО на изток и бъдещето на Украйна. И все пак Кремъл не заявява открито целите си, което дава възможност на Путин да маневрира и да изтегли войските от украинските граници, като го обясни с прогреса по общите въпроси на сигурността.

Дипломацията за контрол на въоръженията се е отплащала и преди. Тя може да позволи на света да си отдъхне отново.

Превод и редакция: Юлиян Марков