Турция, Румъния и България днес, 1 юли, започнаха съвместни противоминни операции в Черно море за подобряване на безопасността на корабоплаването, по-специално за износа на украинско зърно, съобщава Bloomberg.

Водената от Анкара инициатива е първото голямо съвместно действие на черноморските страни от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Тя е насочена към неутрализиране на мини, носещи се в някои райони на Черно море в резултат на военни действия в региона.

Трите страни от НАТО подписаха споразумение за съвместна борба с морските мини в Черно море на 11 януари тази година. Българското правителство подчерта, че дейността на групата няма да бъде насочена срещу никоя друга страна, а черноморската операция по разминиране се очаква да помогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците.

Русия и Украйна са ключови производители на зърно и конфликтът застраши безопасното преминаване на товари, отбелязва Bloomberg. Киев пусна собствен черноморски износен маршрут миналата година, след като споразумението за безопасен коридор, подкрепено от Русия, Турция и ООН, се разпадна, но остава рисково, се казва в публикацията.

Украйна е изнесла 37,4 милиона тона селскостопански продукти от Одеса, Черноморск и пристанище Южни от отварянето на морския коридор през август 2023 г., съобщи министерството на инфраструктурата на страната миналата седмица.