Броят на танкерите, превозващи втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ за Европа, се е увеличил с една трета през последния уикенд - от 15 на 20 кораба, съобщава Bloomberg.

"20 танкера с американски газ се насочиха към Европа, ден преди Коледа броят им беше 15“, се казва в публикацията на агенцията. Други 14 кораба "плаваха в същата посока“, но все още чакаха "окончателни заповеди“.

Bloomberg отбелязва, че цените на природния газ на европейските пазари паднаха за четири поредни дни поради очакванията за доставки от САЩ. Въпреки това цената на природния газ все още е 10 пъти по-висока, отколкото преди година. В същото време европейските клиенти на "Газпром“ не подават нови оферти за доставки, поради което от понеделник руската компания за осми пореден ден не резервира мощности през газопровода "Ямал-Европа“.

Глобалният газов пазар е изправен пред криза с доставките на фона на рязкото възстановяване на търсенето в Азия и недостига на мощности за ВПГ. Увеличеното търсене на синьо гориво в Азия предизвика покачване на цените и оттегли основното предлагане на ВПГ, което допринесе за засилването на кризата в Европа. Там ситуацията се влошава от ниските запаси в газохранилищата.

При тези условия цената на газа в нидерландския хъб TTF тази есен за първи път в историята надхвърли границата от 1000 долара за хиляда кубически метра, а през декември - 2000 долара за същото количество. Въпреки това цената в хъба е нестабилна поради спекулативния фактор и не отразява реалната цена на физическите доставки за Европа. Средната експортна цена на газ по договорите с "Газпром“ през 2021 г. ще бъде 280 долара за хиляда кубически метра.

Превод и редакция: Тереза Герова