Почти половината от гражданите на Украйна смятат, че не е срамно да си уклонист от военна служба. Това показва проучване на Центъра "Разумков“, проведено в периода от 20 юни до 28 юни 2024 година, по поръчка на Zn.ua.

На въпрос дали е срамно да си уклонист в настоящия момент, в който се води война, 46% от анкетираните отговарят отрицателно. 29% са на обратното мнение, а 25% не се изказват категорично.

На въпрос "кой най-много осъжда избягването на военната служба?“,37% от по-възрастните хора (60+ години) смятат, че е срамно да избягваш дълга си, но 50% от най-младите респонденти (18-29 години) са на обратно мнение. Както вероятно и техните родители (50-59 години) - 52% от хората на тази възраст могат да разберат причините за решението на уклонистите.

Проучването изследва мненията на 2027 респонденти на възраст над 18 години. Теоретичната грешка на извадката не надвишава 2,3%.

Изданието отбелязва, че са интервюирани хора, които представляват тила на Украйна. "Сега е невъзможно да се проучи мнението на армията, която носи цялата тежест на войната и има право, ако не на решаващ, то на най-значим глас по отношение на преговорите с Русия“, се казва в текста.