Почти една трета от американците очакват гражданска война след президентските избори през ноември, пише списание TIME, като се позовава на резултатите от собствено проучване.

Страховете, че избухването на насилие е много или донякъде вероятно, се споделят от 27% от възрастните американци, включително 30% от жените и 24% от мъжете.

В допълнение, 12% от анкетираните твърдят, че познават лично някой, който би могъл да вземе оръжие, ако смятат, че на кандидата на републиканците Доналд Тръмп е била отнета победата. 5% от анкетираните признават, че познават някой, който може да направи същото, ако смятат, че Камала Харис е била измамена.

Специалистът по Гражданската война в САЩ от 1861-1865 година, Барбара Уолтър, пише, че в сравнение с контролен списък от фактори, които биха могли да доведат до пожар, "САЩ... са навлезли в много опасна територия“.

Тя добави, че "ние сме по-близо до гражданска война, отколкото някой от нас би искал да вярва“ поради политически екстремизъм, културен племенен конфликт, теории на конспирацията, разпространението на оръжия и паравоенни формирования, както и ерозията на вярата в правителството и демокрацията.