Масови сблъсъци между турци и сирийци в централната провинция Кайсери в югоизточната ни съседка завърши със сериозни материални щети на имущество и превозни средства и задържането на 67 души. Това обяви министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликай в социалната мрежа Х.

"В провинция Кайсери сириец бе заловен от граждани и предаден на силите за сигурност, след като е малтретирал сирийско момиче, което му е роднина. По този факт веднага е започнала проверка. По-късно обаче наши граждани, действайки незаконно, повредиха къщи, работни места и превозни средства на сирийски граждани, което не отговаря на нашите човешки ценности“, написа министърът.

Случаят предизвика сериозен резонанс в турското общество. Впоследствие Йерликая обяви  началото на разследване на разпространението на стотици хиляди съобщения с провокативно и негативно съдържание от десетки хиляди акаунти в социалните мрежи.

"Няма да толерираме онези, които заплашват мира и сигурността на страната ни, публикуват провокативни публикации и насажда вражда“, увери вътрешният министър на Анкара.

От 2011 година насам милиони сирийци избягаха в Турция, където получиха убежище. Към момента в страната има повече от три милиона сирийски мигранти. По данни на Министерството на вътрешните работи, публикувани миналата година, почти 238 000 сирийци са получили турско гражданство.