Близо 40% от гражданите на шест европейски държави смятат, че Европейският съюз не трябва да приема нови членове сега, а някои се страхуват от проблеми със сигурността и икономиката, ако Украйна бъде присъединена. Това показва проучване, проведено от изследователските компании YouGov и Datapraxis за Европейския съвет за международни отношения (ECFR).

Според резултатите от проучването 37% от анкетираните са против разширяването на ЕС в близко бъдеще. Приемането на нови страни в ЕС в момента се подкрепя от 35% от анкетираните, докато 13% отговарят с "не мога да преценя“, а 15% нямат отношение към въпроса.

Според проучването 45% от анкетираните са убедени, че присъединяването на Украйна ще се отрази негативно на сигурността на ЕС, а 39% са убедени, че членството й ще се отрази неблагоприятно на сигурността на собствената им страна. Мнозина също смятат, че приемането на Украйна в ЕС няма да донесе никакви икономически ползи. По-малко опасно се смята влизането на страните от Западните Балкани.

Украйна е най-малко "чакана“ в Австрия и Германия - съответно 52% и 39% от анкетираните са против присъединяването й към ЕС. Най-голяма подкрепа за членството на Украйна има в Дания (50%) и Полша (47%).

Както отбелязват изследователите, европейците са "хладни“ за перспективата други страни да се присъединят към ЕС – по-малко от 30% от всички анкетирани подкрепят влизането на Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Най-скептично европейците гледат на перспективата за присъединяване на Турция към ЕС - 51% са против. В същото време има повече подкрепа за влизането на Молдова и Черна гора, отколкото противопоставяне.

Анкетата е проведена онлайн от 7 до 19 ноември сред 6153 пълнолетни граждани на шест страни от ЕС - Австрия, Дания, Франция, Германия, Полша и Румъния. Не е дадена информация за статистическа грешка.

На срещата на върха на ЕС на 14-15 декември лидерите на страните от Общността ще обсъдят въпроса за започване на преговори за членство в ЕС на Украйна, Молдова и предоставяне на статут на кандидат за членство на Грузия. Освен това редица балкански страни, включително Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, очакват ускоряване на присъединяването си към ЕС.