Енориаши на Украинската православна църква-Московска патриаршия (УПЦ-МП) са превзели най-големия православен храм в Черкаси - Михайловската катедрала, по-голямата част от която беше прехвърлена на Православната църква на Украйна, съобщава УНИАН.

Според информацията, 18 хиляди привърженици на московската църква са разбили входната порта и са влезли на територията на храма, използвайки сълзотворен газ. Около 09:00 часа енориашите на УПЦ са превзели катедралата.

Също така от видеото, което се разпространява в социалните мрежи, се вижда, че вътре в храма някакви хора започват да използват арматура от пейките срещу камуфлажните и ги изтласкват от катедралата.

Впоследствие става известно, че в храма е пристигнала полиция. Служителите на реда съобщиха, че осигуряват обществения ред и документират нарушенията и установяват всички участници в инцидента.

Щурмът на катедралата в Черкаси

Тази сутрин черкаският свещеник Владимир Ридни написа във Фейсбук, че катедралата "Свети Михаил" в Черкаси, която дълго време беше под контрола на Московската патриаршия, преминава към ПЦУ.

Той допълни, че оттук нататък храмът винаги ще бъде отворен за военнослужещи, защото вече е станал гарнизонен храм.

"Също така на територията на храма ще бъде създаден център за национално-патриотично възпитание, неделно училище и обучение на свещеници... Всички енориаши, които са били и остават в Украинската православна църква (Московска патриаршия), са поканени да се молят в Гарнизонна църква на украински“, отбеляза Ридни.