Близо 19 000 души са евакуирани от хотели и къщи на Родос, след като бушуващите от миналата седмица пожари набраха скорост и се приближиха до курортите по югоизточното крайбрежие на острова, предава Reuters.

Хиляди туристи и жители са намерили убежище в центрове за настаняване. Мнозина са били евакуирани с частни лодки, но голяма част от гостите на един от най-популярните гръцки острови са прекарали нощта на открито – по улиците или по плажовете в курортите, в очакване на изтеглянето им от Родос, отбелязва агенцията.

Летовници споделят пред медията, че се е наложило да изминат километри пеша в "ужасяваща жега“, за да стигнат на безопасно място.

Туроператорите Jet2, TUI и Correndon отмениха полетите за Родос, който се намира югоизточно от континентална Гърция и е известен със своите плажове и исторически забележителност.

От TUI увериха, че екипите на компанията правят всичко възможно, за да подкрепят клиентите и са изпратили допълнителен персонал за справяне с "трудната и развиваща се ситуация“.

Министерството на транспорта на южната ни съседка поясни, че TUI и Jet2, които обслужват по-голямата част от туристическия поток до Родос, са планирали 14 редовни полета от летището на острова. Към 03:00 часа тази нощ местно време (съвпада с българското време) са били прехвърлени около 2700 пътници.