Държавните медии на Северна Корея съобщиха, че около 1,4 милиона млади хора са подали молба да се присъединят или да се върнат в армията само за последната седмица, в която напрежението със Сеул ескалира, отбелязва Reuters.

Mиналата седмица Северна Корея обвини Южна в изпращането на дронове, разпръснали "огромен брой“ листовки срещу властта в Пхенян. След това военните на изолираната държава взривиха участъците от автомобилни пътища и железопътни линии, свързващи Северна с Южна Корея. Освен това Пхенян предупреди, че "Югът ще плати скъпа цена“.

Младите хора, включително студенти и служители на младежката лига, подписали молби за присъединяване към армията, са решени да се бият в "свещена война за унищожаване на врага с оръжията на революцията“, предаде севернокорейската официална новинарска агенция KCNA.

"Ако избухне война, Южна Корея ще бъде заличена от картата. Тъй като тя иска война, ние сме готови да сложим край на нейното съществуване“, се казва в доклада на KCNA.

Северна Корея и преди е правила подобни твърдения за млади хора, които бързат да се запишат в армията в по време на повишено напрежение, но те са трудни за проверка, коментира агенцията.

Според данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), Северна Корея има 1,28 милиона активни войници и около 600 000 резервисти, с 5,7 милиона работническо-селски резервисти от Червената гвардия.

Министерството на отбраната на Сеул не коментира последния доклад на KCNA, но предупреди, че ако Северна Корея нанесе вреда на безопасността на южнокорейците, този ден ще бъде "краят на нейния режим“.