Погледите на международната общност са насочени към Кайро, където се провежда международна среща на високо равнище на фона на нарастваща загриженост за последиците от конфликта между Израел и "Хамас" и възможното му разпространение в по-широкия регион на Близкия изток, пише Кathimerini

Египет, който граничи с ивицата Газа, предприе тази инициатива, за да намери решения на разгръщащата се хуманитарна криза, тъй като се притеснява, че ще трябва да се справи сам с последиците от нея, а Израел изглежда готов да за наземна операция в Газа.

Отсъствието на висши служители от САЩ, Израел и Иран, както и други геополитически сили като Китай и Русия обаче намалява очакванията за успешен край на днешните преговори.

От своя страна европейските лидери, според европейски дипломатически източници,  изглеждат "раздвоени" относно това каква ще бъде позицията им, докато няколко арабски държави настояват за съвместна декларация, изискваща "примирие". Германският канцлер Олаф Шолц вече посочи, че няма да присъства, докато все още не е сигурно дали френският президент Еманюел Макрон ще бъде в Кайро.

Европейският съюз ще бъде представляван от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, които ще пътуват за Египет директно от Вашингтон, където се срещнаха за срещата на върха на ЕС - САЩ.

В писмо до президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен информира, че няма да присъства на днешната среща и че ще бъде представлявана от заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

"Това е много важна инициатива в критичен момент за справяне с непосредствената хуманитарна ситуация в Газа и за избягване на конфликт в региона след терористичната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври“, се посочва в писмото на председателя на Комисията, което е видяно от журналисти на Кathimerini. "За съжаление няма да мога да участвам в срещата. С ваше съгласие помолих Маргаритис Схинас да присъства вместо мен и да представлява Комисията“, добавя Урсула фон дер Лайен.

След дни на объркване и смесени съобщения от ЕС. Във връзка с развиващата се ситуация в Близкия изток след терористичната атака от Хамас на 7 октомври, европейските лидери успяха миналата неделя да се договорят за обща позиция, която подчертава правото на Израел на самоотбрана, но при пълно зачитане на хуманитарното и международното право.

Според европейски служител и с оглед на Европейския съвет следващата седмица е имало консултации за издаване на "съвместна декларация“ в края му, но все още има няколко "разлики“, така че не е ясно дали има ще има окончателни заключения.

В същото време по отношение на днешната среща в Кайро не е сигурно, че европейските лидери ще се появят като склонни да подпишат текст, който да противоречи на досегашната обща позиция на всички лидери на ЕС.

При всички положения конфликтът в Близкия изток ще бъде ключова тема на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, където ще бъдат информирани и за резултатите от срещата в Кайро от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.