Държавният секретар Антъни Блинкен предупреди, че САЩ ще отговорят "решително“, ако Иран или негови проксита атакуват американците, пише Bloomberg, като отбелязва, че това е най-откровената заплаха досега на американската администрация срещу евентуален опит на Техеран да се намеси в израелско-палестинския конфликт.

"Съединените щати не търсят конфликт с Иран“, заяви Блинкен на заседание на Съвета за сигурност на ООН във вторник. "Не искаме тази война да се разширява. Но ако Иран или негови проксита нападнат персонал на САЩ където и да е, не се заблуждавайте: ние ще защитим нашия народ, ще защитим нашата сигурност, бързо и решително“.

Блинкен също призова останалите в 15-членния Съвет за сигурност, включително Русия и Китай, да кажат на Иран да не отваря нов фронт срещу Израел или да атакува неговите партньори.

"До всички членове на този съвет: Ако вие, като Съединените щати, искате да предотвратите разпространението на този конфликт, кажете на Иран, кажете на неговите проксита - публично, насаме, по всякакъв начин - не отваряйте друг фронт срещу Израел в този конфликт. Не атакувайте партньорите на Израел“.

Забележките на Блинкен бяха последните в засилената дипломатическа и информационна кампания на САЩ срещу евенуална намеса на Иран в насилието в региона срещу американските сили, заедно с подкрепата му за бойците на Хизбула в Ливан, които извършват ракетни атаки срещу Израел през последните дни . В понеделник САЩ заявиха, че ще държат Иран отговорен за поредица от атаки с дронове и ракети срещу американски сили в региона.

В телефонен разговор с президента на Франция Еманюел Макрон на 15 октомври президентът на Иран Ебрахим Раиси предупреди, че конфликтът може да се разшири, ако Израел не спре това, което той нарече престъпления, "включително убийството на хора и обсадата на Газа“, според полуофициалната новинарска агенция Tasnim.

Това е сложен ход за администрацията на Байдън, която насочва повече сили в Близкия изток, включително две авионосни ударни групи, допълнителни бойни самолети и системи за противоракетна отбрана. САЩ казват, че ходовете имат за цел да накарат противници като Иран да помислят два пъти, преди да се присъединят към конфликта, но те също така провокираха страхове, че САЩ ще доведат до резултата, който искат да избегнат, като разширят присъствието си в нестабилна ситуация.

Бойци на ХАМАС убиха около 1400 души и заловиха повече от 200 заложници при нападение срещу Израел на 7 октомври, а израелските сили отговориха с въздушни удари, които досега са убили повече от 5000 души, според палестинските власти.

Израел се зарече да унищожи завинаги ХАМАС - която е определена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз - чрез сухопътна кампания в Газа. Но САЩ, техните съюзници и противници изразиха загриженост, че подобен военен ход може да послужи като повод за други да влязат в конфликта.

В изказването си във вторник Блинкен също призова за сдържаност. Той каза, че Израел има право да се защитава, но "начинът, по който го прави, има значение“.