След бурно турне в Близкия Изток, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пренасочи интензивната си дипломация относно войната Израел-ХАМАС към Азия във вторник с призив към Групата на седемте водещи индустриални демокрации да постигнат консенсус за това как да се справят с кризата, пише Associated Press.

Докато той и колегите му от Г-7 започваха двудневните си преговори в Япония, Блинкен заяви, че е изключително важно групата да покаже единство, както е по отношение на войната на Русия в Украйна и други големи въпроси, и да предотврати задълбочаването на съществуващите различия относно Газа.

"Това е много важен момент и за Г-7 да се обединим пред лицето на тази криза и да говорим, както правим, с един ясен глас“, подчерта Блинкен пред японския външен министър Йоко Камикава, малко след разговори с премиера Фумио Кишида.

Опустошителният месечен конфликт в Газа и усилията за облекчаване на тежките хуманитарни последици от отговора на Израел на смъртоносната атака на ХАМАС от 7 октомври ще бъдат основен фокус на срещата. И все пак с руско-украинската война, страховете, че Северна Корея може да подготвя нов ядрен опит, и опасенията относно нарастващата глобална самоувереност на Китай, това далеч не е единствената криза в дневния ред.

В Токио Блинкен и външните министри от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Италия ще търсят обща позиция, отчасти за да попречат на войната в Газа да дестабилизира допълнително вече разклатената сигурност в по-широкия Близък Изток и да се стремят да запазят съществуващите консенсусни позиции относно други въпроси.