Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, в писмо, което е изпратил до гръцкия премиер Кириакос Мицотакис тази сутрин (27 януари), е изброил шест стъпки за разширяване на сътрудничеството между Атина и Вашингтон в областта на сигурността, пише Kathimerini.

Писмото е изпратено след като официално Държавният департамент на САЩ даде "зелена светлина" за продажбата на изтребители F-35 на Гърция.

В писмото си държавният секретар на САЩ отбелязва, че търговията на САЩ в областта на отбраната със съюзниците им от НАТО "е основен компонент на усилията за повишаване на европейската сигурност и укрепване на цялостния възпиращ и отбранителен капацитет на Алианса".

Какво включва пакетът с военно оборудване:

Както се посочва в писмото на Блинкен, Конгресът на САЩ вече е бил уведомен за следните предложени безвъзмездни отстъпки за Гърция по програмата за излишните отбранителни продукти (EDA):

- Два самолета C-130H, Излишни отбранителни материали,

- десет двигателя за самолети P-3, излишни отбранителни материали, и

- 60 бойни бронирани машини Bradley като излишъци от отбранителни материали.

Освен това, както е отбелязано от държавния секретар на САЩ, за уведомяване на Конгреса ще бъдат представени следните документи за прехвърляне към Гърция:

- до 40 нови самолета F-35 чрез чуждестранни военни продажби,

- три кораба клас Protector като излишни отбранителни материали и

- различни камиони и ремаркета като излишни отбранителни материали.

В писмото държавният секретар на САЩ посочва още:

"Предоставянето на отбранително оборудване на нашите съюзници от НАТО е основен компонент от усилията ни за укрепване на европейската сигурност и повишаване на колективните възпиращи и отбранителни способности на Алианса. За тази цел ние се стремим да работим в тясно сътрудничество с Гърция за насърчаване на общите ни интереси и на международния мир и сигурност, които са от жизненоважно значение за продължаването на международния ред, основан на правила.

Тези силни двустранни отношения са свидетелство за силните връзки между нашите народи и аз съм окуражен от напредъка, който постигнахме заедно в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на взаимната отбрана между САЩ и Гърция, за да поддържаме силни, способни и оперативно съвместими войски.

При спазване на всички съответни правни предпоставки, включително уведомяване на Конгреса, ние възнамеряваме да разширим нашето партньорство в областта на сигурността.

На 27 септември 2022 г. приключихме процеса на уведомяване на Конгреса относно безвъзмездна помощ в размер на 30 млн. долара за Гърция за закупуване на отбранителни продукти чрез процеса на чуждестранно военно финансиране (FMF), за да насърчим критичната подкрепа за Украйна. На 24 октомври 2023 г. Съединените щати прогнозираха допълнителни 30 млн. долара за Гърция чрез процеса на FMF, за да насърчат по-нататъшни дарения", става ясно от писмото.

"Ние ще представим законодателно предложение за предоставяне на кораби в Конгреса, като поискаме да предостави необходимото законово разрешение за прехвърляне на до четири LCS фрегати в Гърция, чрез процеса на излишък на отбранителни материали", се допълва в текста.

"Продължаваме да се интересуваме от отбранителните способности, които Гърция би могла да прехвърли или продаде на Украйна. Ако тези способности представляват интерес за Украйна и в очакване на оценка на техния статус и стойност от правителството на САЩ, можем да проучим възможностите за възможно допълнително финансиране на чуждестранни въоръжени сили до 200 милиона долара за Гърция.

Освен това ще даем приоритет на Гърция да получи излишък от противоминни и защитни превозни средства, когато станат налични през следващата година, и ще разгледам гръцките нужди, ако се появят самолети за зареждане във въздуха KC-135. В допълнение към C-130H, Министерството на отбраната работи за предоставяне на данни за цените и наличността за закупуване на нови C-130J от Гърция", посочва Блинкен.

"Гърция направи забележителни крачки в модернизирането на своите отбранителни способности. Очаквам с нетърпение да засилим нашето сътрудничество и да развием по-силни стратегически отношения между нашите въоръжени сили", заявършва писмото си до Кириакос Мицотакис Блинкен.