Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е провел "много продуктивна" среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Рияд, критично дипломатическо обвързване, докато Израел се готви да започне сухопътна атака срещу "Хамас", пише Reuters.

"Много продуктивно“, отговори Блинкен на въпрос на репортери, докато се връщаше в хотела, където е отседнала американската делегация.

Американски служител са съобщили, че срещата е продължила малко по-малко от час.

"Секретарят подчерта непоколебимия фокус на Съединените щати върху спирането на терористичните атаки на "Хамас", осигуряването на освобождаването на всички заложници и предотвратяването на разпространението на конфликта“, е заявил в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Двамата потвърдиха споделения си ангажимент за защита на цивилните и за напредване на стабилността в Близкия изток и извън него“, е добавил Милър.

Срещата на висшия американски дипломат с фактическия владетел на кралството идва, когато регионът е на ръба на по-нататъшна ескалация с Газа, малък крайбрежен анклав, дом на 2,3 милиона палестинци, подготвящ се за наземната офанзива на Израел.

Блинкен предприе най-обширното си пътуване до момента в Близкия изток, като работи с арабските съюзници, за да предотврати прерастването на войната в по-широк конфликт и да помогне за освобождаването на заложници, отвлечени от бойци на "Хамас"'.