Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев заедно с британския министър на външните работи Дейвид Леми. Това е първото подобно съвместно пътуване на ръководители на дипломатически ведомства през последните години, подчертава РБК-Украйна.

Снимка, направена при пристигането на двамата първи дипломати на Вашингтон и Лондон показва, че заедно с тях в Киев е и бившият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни, който сега е посланик на страната си в Обединеното кралство.

По време на посещението си в украинската столица Блинкен планира да се запознае със ситуацията на бойното поле и да обсъди нуждите на страната през следващите седмици и месеци, като се има предвид наближаващата зима, поясни по-рано съветникът на Белия дом Джон Кърби по време на онлайн брифинг.

Според него ръководителят на американската дипломация "ще потвърди подкрепата на САЩ за усилията на Украйна, насочени към нейната отбрана и отвоюването на територия, завзета от Руската федерация“.

Той заяви още, че в Киев ще се проведе разговор за популяризиране на мирните предложения на президента Володимир Зеленски.

"Разбира се, прекратяването (на войната – бел. ред.) е най-вероятният резултат в този случай, но кога това ще се случи, както и при какви условия и обстоятелства, това ще бъде решено от президента Зеленски“, добави Кърби.

Очаква се Блинкен и Леми да се срещнат и с представители на украинското правителство.