Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел в петък за срещи с премиера Бенямин Нетаняху и други високопоставени израелски служители,  съобщава CNN.

Блинкен кацна в Тел Авив, придружен от новопотвърдения американски посланик в Израел Джак Лю. Това е третото му посещение в Израел след атаката на ХАМАС на 7 октомври.

В забележки пред медиите, преди да замине от Вашингтон в четвъртък, Блинкен заяви, че планира да говори с израелското правителство относно "продължаващата кампания срещу терористичната организация ХАМАС“ и "стъпките, които трябва да бъдат предприети за защита на цивилните“.

Той също възнамерява да обсъди, както правеше при предишни пътувания, заложниците, държани от ХАМАС, и предотвратяването на по-широк регионален конфликт.

Продължаващият поток от хуманитарна помощ и продължаващото напускане на цивилни ще бъдат друг ключов фокус на неговите разговори в Израел, заяви Блинкен в четвъртък.

Третият приоритет на Блинкен за посещението е да обсъди "деня след това“ – "как можем да създадем условия за траен, устойчив мир; трайна, устойчива сигурност както за израелтяните, така и за палестинците“.