За втори път този месец администрацията на Байдън заобикаля Конгреса, за да одобри спешна продажба на оръжия на Израел, докато страната продължава да води войната си срещу ХАМАС в Газа, подложена на нарастваща международна критика, предаде The Guardian.

Държавният департамент съобщи в петък, че държавният секретар Антъни Блинкен е съобщил на Конгреса, че е взел второ извънредно решение, обхващащо продажба на оборудване на стойност 147,5 млн. долара (267 млн. лева), включително предпазители, зарядни устройства и други копоненти, които са необходими, за да функционират 155-милиметровите снаряди, които Израел вече е закупил.

"Предвид неотложността на отбранителните нужди на Израел, държавният секретар уведоми Конгреса, че е упражнил делегираните му правомощия да определи, че е налице извънредна ситуация, която налага незабавното одобрение на трансфера", заявиха от министерството.

"Съединените щати са ангажирани със сигурността на Израел и за националните интереси на САЩ е от жизненоважно значение да се гарантира, че Израел е в състояние да се защитава срещу заплахите, пред които е изправен", заявиха от ведомството.

Спешното решение означава, че покупката ще заобиколи изискването за преглед от страна на Конгреса за чуждестранни военни продажби. Такива определения са редки, но не и безпрецедентни, когато администрациите виждат спешна нужда от доставка на оръжия, без да чакат одобрението на законодателите.

На 9 декември Блинкен взе подобно решение, за да одобри продажбата на Израел на близо 14 000 боеприпаса за танкове на стойност над 106 млн. долара.

И двете стъпки бяха предприети в момент, когато искането на Джо Байдън за пакет от помощи в размер на близо 106 млрд. долара за Украйна, Израел и други нужди на националната сигурност остана блокирано в Конгреса, заплетен от дебата за имиграционната политика на САЩ и сигурността на границите. Някои законодатели от Демократическата партия заговориха за обвързване на предложената американска помощ в размер на 14,3 млрд. долара за близкоизточния съюзник с конкретни стъпки от страна на правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за намаляване на цивилните жертви в Газа по време на войната с ХАМАС.