В рамките на среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че смъртта на ръководителя на Политбюро на палестинската групировка ХАМАС Яхия Синуар трябва да бъде стъпка към прекратяване на конфликта в Ивицата Газа. Това става ясно от писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

"Държавният секретар подчерта, че Израел трябва да гради върху успеха си в привличането на Яхия Синуар под отговорност, като осигури освобождаването на всички заложници и прекратяването на конфликта в Газа по начин, който гарантира дългосрочната сигурност както на израелците, така и на палестинците“, подчертава Милър.

Блинкен също е обсъдил с Нетаняху развитието на Ивицата Газа след войната и е подчертал значението на това Израел да предприеме стъпки за увеличаване на доставките на хуманитарна помощ за анклава.

Страните обсъдиха и проблемите на разрешаването на ситуацията на ливанско-израелската граница и противопоставянето на Иран и неговите съюзници в региона.