Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди министрите на външните работи на страните от групата на Г-7, че Иран и шиитското движение "Хизбула“ може да предприемат атака срещу Израел в следващите 24 часа, съобщава порталът Axios, позовавайки се на източници.

По данни на медията първият дипломат на Вашингтон е инициирал телефонен разговор с колегите си от Г-7, за да се опита да окаже дипломатически натиск върху Иран и "Хизбула“ с цел да минимизира силата на техния удар, който би бил отговор на убийството на ръководителя на Политбюро на ХАМАС, Исмаил Хания, в Техеран. В разговора държавният секретар на САЩ подчерта, че смекчаването на последствията от евентуална атака би било най-добрият начин за предотвратяване на пълномащабна война в региона.

Според източници Блинкен е убеден, че Иран и "Хизбула“ ще ударят еврейската държава, но не е ясно как точно ще стане това. Той отбеляза, че САЩ правят опити да ограничат тази атака и след това да смекчат евентуален израелски отговор.

Събеседници на изданието допълват, че ръководителят на американското външнополитическо ведомство също е изразил разочарование от влиянието, което ескалацията на близкоизточния конфликт е оказала върху преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Блинкен е уверил по време на разговора, че преди убийството на Хания американската администрация е била убедена, че страните са по-близо от всякога до сключване на споразумение.