В хода на посещението си в Киев държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви отпускането на хуманитарна и друга помощ на Украйна на обща стойност над 700 милиона долара, съобщава изданието "Европейска правда“.

Първият дипломат на Вашингтон отбеляза, че Русия отново се опитва да атакува украинската енергетика, "за да използва студа като оръжие срещу украинския народ“.

"Ето защо днес ние обявяваме отпускането на 325 милиона долара ново финансиране за възстановяване на украинската енергетика и електрически мрежи“, обяви той, добавяйки, че скоро ще се проведе среща на Г-7, която също ще бъде посветена на подпомагането на енергийния сектор на Украйна.

Държавният секретар на САЩ също обяви 290 милиона долара хуманитарна подкрепа за предоставяне на основни услуги – като безопасна питейна вода, храна и лекарства – на милиони хора в Украйна, които са били принудени да напуснат домовете си.

"И накрая, ние обявяваме 102 милиона долара допълнително финансиране за хуманитарно разминиране, за да помогнем за разчистването на противопехотните мини и боеприпаси, които Русия е оставила в Украйна“, добави Блинкен.

Припомня се, че ръководителите на дипломатическите ведомства на САЩ и Великобритания Антъни Блинкен и Дейвид Леми пристигнаха заедно в Киев в сряда.

На този фон Обединеното кралство обяви отпускането най-малко 242 милиона британски лири в подкрепа на Украйна на фона на продължаващите руски атаки, както и на 484 милиона долара финансова подкрепа за военно оборудване.