Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разговаряха пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, сред обсъдените темите са Чрноморската зърнена инициатива и войната в Украйна.

Това съобщи Държавния департамент на САЩ.

"Държавният секретар Антъни Блинкен разговаря днес с генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антонио Гутериш преди началото на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Секретарят и генералният секретар обсъдиха широк кръг от въпроси, включително Черноморската зърнена инициатива, непровокираната война на Русия срещу Украйна и положението със сигурността в Хаити", се посочва в съобщението на Държавния департамент на САЩ.

"Те обсъдиха приоритетите на САЩ за Общото събрание, включително укрепването на основните принципи на Устава на ООН и Всеобщата декларация за правата на човека, модернизирането на ООН за справяне с предизвикателствата на 21-ви век и усилията ни за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие. Антъни Блинкен сподели информация за организираните от САЩ съпътстващи събития, насочени към справяне със заплахата от синтетични наркотици, използване на изкуствения интелект за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие и привличане на частен капитал за големи инфраструктурни проекти. Секретарят благодари на генералния секретар за усилията му да осигури продуктивна Седмица на високо равнище", се допълва в съобщението.