Антъни Блинкен е на посещение в Йордания в неделя (7 януари)  като част от обиколка в Близкия изток, целяща да гарантира, че войната между Израел и ХАМАС няма да се превърне в регионална, пише France 24.

Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Аман в събота вечерта преди очакваните срещи с йорданския крал Абдула II.

Йорданският министър на външните работи Айман Сафади на срещата си с Блинкен подчерта "необходимостта от незабавно прекратяване на агресията, от защита на цивилното население в Ивицата Газа и от предоставяне на адекватна и трайна хуманитарна и медицинска помощ във всички райони на Газа", се посочва в изявление на Министерството на външните работи от X.

Блинкен, който се стреми да осигури повече помощ в обсадената Ивица Газа, посети регионалния координационен склад на Световната продоволствена програма в йорданската столица.

Регионалното напрежение се покачи от вторник насам, когато при удар в крепостта на подкрепяното от Иран движение "Хизбула", съюзник на " ХАМАС", в Бейрут беше убит заместник-лидерът на " ХАМАС" Салех ал-Арури. Служител на Министерството на отбраната на САЩ e заявиl пред AFP, че Израел е извършил удара.

В кратките си изявления на гръцкия остров Крит, преди да отпътува за Йордания, Блинкен заяви, че има "истинска загриженост" за границата между Израел и Ливан, която дори преди удара по Арури е била обект на ежедневна размяна на огън.

"Искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че там няма да има ескалация" и да избегнем "безкраен цикъл на насилие", подчерта Блинкен.

В събота ливанската групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла над 60 ракети по израелска военна база в отговор на убийството на Арури.