Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е обсъдил с румънския външен министър Луминика Одобеску въпроси, свързани с продоволствената сигурност поради руския обстрел на украински пристанища, предава РБК-Украйна.

"Потвърдихме нашето силно партньорство и обсъдихме съвместна подкрепа за Украйна и глобалната продоволствена сигурност. Очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството по сигурността на Черно море", написа Блинкен в Twitter.

Румънският външен министър Луминика Одобеска отбеляза, че разговорът с държавния секретар на САЩ е бил за укрепване на стратегическото партньорство между двете страни, сигурността на Черноморския регион и подкрепа на потенциала за износ на зърно от Украйна.

Европейската комисия забрани износа на украинско зърно за Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България. Това се дължи на факта, че драстично засегна вътрешните пазари на страните и създаде проблеми за местните производители. Първоначално ограниченията бяха въведени до 5 юни, но бяха удължени до 15 септември.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски реагира остро на плановете на Европейската комисия да удължи ограничението за износ на украинско зърно.