“Украйна си е върнала половината от територията, която Русия първоначално е завзела при инвазията си, но Киев е изправен пред "много тежка битка", за да си върне повече". Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CNN, цитирано от Reuters.

"Това все още са сравнително ранните дни на контранастъплението. Трудно е“, е подчертал той, като е добавил: "Няма да се развие (контранастъплението) през следващите седмица или две. Все още очакваме, ще отнеме няколко месеца.“

Надеждите, че Украйна може бързо да изтласка силите на Москва от своята територия след началото на контранастъплението, избледняват, докато войските на Киев се борят да пробият силно укрепените руски позиции в южната и източната част на страната.

В края на миналия месец президентът на Украйна Володимир Зеленски е цитиран да заявява , че напредъкът срещу руските сили е "по-бавен от желаното“, но че Киев няма да бъде притискан да го ускори.

Русия "вече е загубила“ войната "от гледна точка на това, което тя се стреми да постигне и това, което (Владимир) Путин иска“.

"Целта беше да се изтрие Украйна от картата, да се елиминира нейната независимост, нейният суверенитет, да се включи в Русия. Това отдавна се провали“, е заявил Блинкен пред CNN.

Въпреки това, е заявил той, наред с помощта, военното оборудване и обучението, които Украйна получава от различни страни, каузата на Киев представлява "решаващият елемент“.

"За разлика от руснаците, украинците се борят за земята си, за бъдещето си, за страната си, за свободата си“, е пояснил Блинкен.