САЩ проучват плана за победа на Украйна, който бе представен на президента на страната Джо Байдън от украинския му колега Володимир Зеленски. В тази връзка във Вашингтон обмислят "допълнителни действия“, ако такива са необходими. Това подчерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, предава Voice of America.

На пресконференция той обяви, че САЩ са увеличили помощта за Украйна, обявявайки пакет от помощ на стойност над осем милиарда долара.

"Предприехме важни стъпки в подкрепа на народа на Украйна, тъй като той продължава да се защитава срещу руската агресия и продължава да защитава своя суверенитет и независимост, правото си да решава собственото си бъдеще“, обясни първият дипломат на Вашингтон.

Държавният секретар отбеляза, че САЩ проучват план за победата на Украйна. Запитан дали на Украйна ще бъде позволено да използва западни оръжия за удари дълбоко в Русия, Блинкен заяви, че администрацията и партньорите в момента изучават подробностите на плана и, ако е необходимо, обмислят "допълнителни действия“, за да помогнат на украинците да постигнат победа.

"Ние разглеждаме това много внимателно, включително какви допълнителни действия ще трябва да предприемем ние или другите партньори на Украйна, ако е необходимо, за да им помогнем да постигнат този успех“, добави Блинкен.