Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че президентът на САЩ Джо Байдън е напълно готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, ако това помогне за разрешаването на кризата около Украйна, цитира думите му РИА Новости.

"Ако срещата, взаимодействието за придвижване на нещата и разговорът на двамата президенти ще изглеждат полезни и продуктивни, ние сме напълно готови да го направим... Ако ние и Русия заключим, че най-добрият начин за решаване на проблема е чрез диалог между тях, ние определено сме готови да го направим", каза Блинкен на пресконференция след преговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че САЩ и съюзниците са готови да работят за разрешаване на опасенията за сигурността на Русия.

"Повторих пред руския външен министър Сергей Лавров, че по отношение на опасенията за сигурността, които Русия повдигна през последните седмици, Съединените щати и нашите европейски съюзници и партньори са готови да работят по възможни начини за разрешаването им в дух на реципрочност, което означава, че и Русия трябва да отговори на нашите опасения“, каза Блинкен по време на пресконференция след среща с Лавров.

Антони Блинкен каза, че Руската федерация и Съединените щати могат да работят за разрешаване на взаимни опасения в редица области, включително контрола на въоръженията.

"Има области, в които можем да отговорим на притеснения на взаимна основа, това е по-голяма прозрачност в нашите военни действия, различни мерки за намаляване на риска, контрол на въоръженията и други начини за изграждане на доверие“, каза Блинкен по време на пресконференция в Женева.

Превод и редакция: Юлиян Марков