Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че президентът на Руската федерация Владимир Путин има агресивни планове, които се простират далеч отвъд Украйна, съобщава американският телевизионен канал CNBC.

Първият дипломат на Вашингтон увери, че лидерът на Кремъл няма да се спре на границите на Украйна, ако му бъде позволено да спечели войната. "Ако позволим на Путин да се измъкне, ако отслабим бдителността си и се откажем от всичко, което правим за Украйна, тогава Кутията на Пандора ще бъде отворена. Той няма да се спре в Украйна и други потенциални агресори в други части на света ще научат този урок“, подчерта Блинкен пред телевизионния канал.

Според държавния секретар на САЩ подобен сценарий е изпълнен със сериозна опасност, тъй като може да въвлече американците в пряк конфликт с Руската федерация. "Мисля, че [Путин] ще атакува Украйна с пълна сила, а след това ще тръгне към страните от НАТО и ако атакува държава от Алианса, а ние ще бъдем длъжни да им помогнем в съответствие с член 5 от Договора за НАТО“, обясни Блинкен.

По думите му САЩ искат да направят всичко, за да предотвратят подобен сценарий, и подчерта важността на одобрението на Конгреса за пакета от 106 милиарда долара, поискан от президента Джо Байдън, включително за предоставянето на помощ за Киев.

"Това не е вечна война и за нас също не е вечна цена. Сега, докато помагаме на Украйна да се защитава, като си сътрудничим с други страни, ние работим, за да гарантираме, че Украйна може да стои на краката си военно, икономически и демократично“, поясни Блинкен.

В същото време той предупреди: "Ако не получим тези пари, това ще бъде истински проблем. Истински проблем за Украйна“. В тази връзка дипломатът подчерта, че помощта за Украйна е обща кауза на САЩ и съюзниците, която трябва да продължи.

"В момента Русия продължава да търпи стратегическо поражение в Украйна. Ние сме много заинтересовани това да продължи“, заключи Блинкен.