Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил, че руският външен министър Сергей Лавров е "напълно негативен" и се е съсредоточил върху обвиненията срещу Съединените щати, цитира The Guardian.

Двамата присъстваха на среща на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която Блинкен е отбелязал, че намесите на Лавров "не са били конструктивни или продуктивни по нито един въпрос".

Блинкен, който не се срещна с Лавров в кулоарите на срещата, е заявил пред репортери на пресконференция, че руският дипломат е "напълно негативен" и се е съсредоточил върху обвиненията срещу Съединените щати.

Държавният секретар на САЩ също е настоял Русия да удължи сделката за зърно, която изтича следващата седмица, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган сигнализира, че руският му колега Владимир Путин се е съгласил да направи това.

И Блинкен, и Лавров са в индонезийската столица, за да се срещнат с лидери от Югоизточна Азия, двамата също така проведоха преки разговори с външния министър на Китай Уанг И.

Коментарите на Блинкен идват, след като Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел  заяви, че Лавров се нахвърля срещу критиките за нахлуването на Москва в Украйна.

Разговаряйки с репортери след разговорите на Регионалния форум на АСЕАН, Жозеп Борел е заявил:

"Лавров ми отговори много агресивно и обясни гледната си точка, като подчерта, че всичко е "конспирация на Запада“ и войната ще продължи... тъй като Русия изобщо не е готова да спре агресията и да изтегли войските".