Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е заявил на проведените срещи с израелските лидери, че когато Израелските отбранителни сили (ИОС) възобновят военната си кампания, трябва ясно да определят множество безопасни зони в южната и централната част на Газа за цивилни граждани, които да избегнат сраженията и да се избегне по-нататъшно масово разселване на палестинци, предава The Times of Israel.

Блинкен е препоръчал още да се избягват нападения срещу "жизненоважна инфраструктура" като болници, електроцентрали и пречиствателни станции и да се позволи евентуално завръщане на разселените палестинци в северната част на Газа.

Всяка от тези точки е била изтъквана от американски служители, говорещи при условие на анонимност, през последните седмици, но това е първият път, в който те са направени официално, тъй като администрацията на САЩ засилва натиска си върху Израел, пише местната медия.

На пресконференция в Тел Авив Блинкен е признал, че тези мерки са трудни поради използването на жив щит от ХАМАС, но е настоял, че "Израел все пак е длъжен да сведе до минимум вредите за цивилното население".

Блинкен е започнал пресконференцията с думите, че "непосредственият фокус на администрацията на Байдън е да работи с партньорите за удължаване на паузата във военните действия" между Израел и ХАМАС, за да могат повече заложници да излязат от Газа и повече помощ да влезе в Ивицата.

"Няма да спрем да работим, докато не върнем всички заложници у дома при техните семейства и близки", е допълнил Блинкен и е добил че количеството на помощта, влизаща в Ивицата Газа, се е увеличило "значително".

Блинкен е коментирал, че САЩ продължават да подкрепят целта на Израел да свали ХАМАС от власт в Газа, като е заявил, че смъртоносната стрелба в Йерусалим тази сутрин "подчертава" намеренията на терористичната групировка.

Той е повтарил призивите на САЩ към Израел да въведе планове за допълнително намаляване на цивилните жертви, преди да започне да действа в южната част на Газа.

Антъни Блинкен е заявил, че "масовите загуби" на цивилни и разселването на цивилни в северната част на Газа не трябва да се повтарят в южната част.

"Начинът, по който Израел се защитава, е от значение", категоричен е той. "Както заявих пред министър-председателя (Бенямин Нетаняху), намеренията са важни, но и резултатите също."

Блинкен е добавил, че министър-председателят Бенямин Нетаняху и останалите членове на военния кабинет са се съгласили с подхода, прокарван от САЩ, за да се избегнат цивилните жертви.