На пресконференция след срещата на Г-7 в Токио държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изложи какво предвиждат САЩ за следвоенно бъдеще в Ивицата Газа, призовавайки Израел да не окупира отново анклава, но допускайки определен "преходен период“, пише The Times of Israel.

"Единственият начин да гарантираме, че това никога повече няма да се случи, е да създадем условия за траен мир и сигурност“, заяви той.

Блинкен изброи елементите, които според САЩ са необходими, за да стане това реалност: "Без насилствено разселване на палестинци от Газа, нито сега, нито след войната. Да не се използва Газа като платформа за тероризъм или други насилствени атаки. Без повторна окупация на Газа след края на конфликта. Без опити за блокада или обсада на Газа. Без намаляване на територията на Газа. Трябва също така да гарантираме, че от Западния бряг няма да излязат терористични заплахи“, заяви той.

Това, което трябва да има, е "палестинско управление, Газа, обединена със Западния бряг под палестинската власт… устойчив механизъм за реконструкция в Газа и път“ към двудържавно решение, добавя той.

Запитан за коментарите на премиера Бенямин Нетаняху относно поемането от Израел на отговорността за сигурността в Газа за неопределено време, Блинкен допуска, че "може да има нужда от някакъв преходен период“.