Първият случай на флурона - комбинация от щамове на коронавирус и сезонен грип, е регистриран в Чешката република през пролетта на 2020 г. Това съобщи местният вестник Blesk, позовавайки се на главния лекар на инфекциозното отделение на болницата "Масарик“ в град Усти над Лабем (северозападната част на страната) Павел Длугиго.

През пролетта на 2020 г. в инфекциозното отделение на болницата е имало няколко пациенти, при които е идентифицирана флурона. Лекарите обаче решили да не правят сензация, тъй като заболяването им е преминавало сравнително леко. Чешките епидемиолози имат опит в лечението на пациенти, които имат симптоми на COVID-19 и сезонен грип едновременно.

Междувременно колегите на Длугиго отбелязват, че флурона все още е слабо проучена. COVID-19 и самият грип може да бъдат фатални за хората. Следователно, изследването й трябва да се провежда много сериозно и да се вземат ефективни мерки за ограничаване на разпространението й.

Израелските власти наскоро обявиха, че 31-годишна бременна жена в страната се е заразила с коронавирус и грип едновременно. Това, твърдят те, е първият официално регистриран случай на подобна двойна инфекция в света. Щамът е наречен флурона. Произлиза от комбинацията от английските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус).

Превод и редакция: Тереза Герова