Стойността на биткойна достигна до 69 462 долара, което е ръст от 2,6% спрямо миналата седмица. Това е най-високото му ниво от средата на юни, след като кандитатът на републиканците за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп изнесе реч в подкрепа на криптовалутите. Освен това очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ засилиха настроенията на инвеститорите, обяснява Bloomberg.

На конференция през уикенда Тръмп обеща да превърне САЩ в "криптовалутната столица на планетата и биткойн суперсила“, ако се върне в Белия дом след изборите през ноември.

Тръмп също заяви, че ще нареди на правителството на САЩ да се въздържа от продажба на криптовалути, конфискувани по наказателни дела. Вместо това той планира да използва токените като основа за това, което той нарича "стратегически биткойн резерв“.

Речта на бившия президент на САЩ в рамките на биткойн събитие в Нешвил затвърди криптовалутата "като ключова изборна търговия“, според ръководителя на изследователския отдел Pepperstone Group Крис Уестън.

Междувременно срещата на Федералния резерв по-късно тази седмица се очаква да постави основите за началото на цикъл от намаления на лихвените проценти, перспектива, която "повдигна“ настроенията на пазарите.

Отбелязва се, че цената на биткойна е с приблизително 4400 долара под рекордния връх от почти 74 000 долара, достигнат през март. Тази година притокът на средства в специализирани американски борсово търгувани фондове допринесе за ръста на цената на токена.