Израел ще може да удвои своя арсенал за системата за противовъздушна отбрана "Железен купол“ съгласно законопроект за помощ от 14,3 милиарда долара, подкрепен от Камарата на представителите на САЩ. Но той може да придобие силата на закон, само ако бъде допълнително одобрен от Сената и подписан от президента на САЩ Джо Байдън, съобщава Bloomberg, позовавайки се на американски служители.

По данни на агенцията финансовата помощ включва средства за създаването на до 100 пускови установки, което е повече от два пъти повече от броя на разположените системи, както и за производството на най-малко 14 хиляди ракети Tamir. "Железният купол“ се състои от 10 батареи от три до четири пускови установки, всяка от които носи 20 ракети Tamir. Според Уес Ръмбо, анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ (CSIS), помощта на САЩ ще позволи на Израел да разположи още около 25 батерии, като всяка от тях ще бъде оборудвана с три до четири пускови установки . В същото време експертът отбелязва, че част от средствата може да бъдат изразходвани за подмяна на старо оборудване, а не за създаване на ново.

Разполагането на допълнително оборудване, посочва агенцията, е от полза за израелската компания, разработила "Железния купол“ - Rafael, както и за американската корпорация RTX, собственик на Raytheon и Pratt & Whitney, която ще доставя компоненти за ракетите. Bloomberg припомня, че през март 2014 г. САЩ и Израел подписаха споразумение за съвместно производство, което позволява тези компоненти да се произвеждат на американска територия.

На 3 ноември членовете на Камарата на представителите на САЩ подкрепиха с огромно мнозинство предложения от републиканците законопроект за отпускане на 14,3 милиарда долара помощ за Израел, която не включва подкрепата за Украйна. По-рано лидерът на демократите в горната камара на Конгреса Чък Шумър (Ню Йорк) заяви, че Сенатът няма да разгледа "дълбоко погрешното предложение" на републиканците. Службата за управление и бюджет на Белия дом на свой ред предупреди, че президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта, ако бъде съгласуван в сегашния му вид и в двете камари на Конгреса.