Според нов доклад на демократите от Комисията за надзор в Камарата на представителите на САЩ предишният президент Доналд Тръмп е получил най-малко 7,8 млн. долара (14.17 млн. лева) от чуждестранни организации в 20 държави - плащания за различни негови фирми, които според критиците биха могли да нарушат конституционната забрана за приемане на финансиране от чуждестранни правителства, пише The Hill.

Обемът на чуждестранните плащания по време на президентството на Тръмп е подробно описан в един от най-изчерпателните прегледи на бизнес отношенията на Тръмп с чужди правителства, докато е бил на власт.

"Тези страни харчеха, често щедро, за апартаменти и хотелски престои в имоти, собственост на Доналд Тръмп, обогатявайки лично президента, докато той вземаше външнополитически решения, свързани с техните политически цели с далечни последици за Америка", се посочва в доклад.

Сред държавите са Турция, Малайзия, Китай, Саудитска Арабия и Конго, допълва Reuters.

Когато спечели президентските избори в САЩ през 2016 г., Доналд Тръмп остави управлението на делата на синовете си, създавайки прецедент, като не се отказа от предишни работни места, когато влезе в Белия дом.

Не след дълго Конгресът започна да разследва въпроса за конфликта на интереси и потенциалните нарушения от страна на Тръмп на клаузата за възнагражденията в Конституцията на САЩ, която забранява на високопоставени служители да получават подаръци от чужди държави.

Разследването доведе до продължителен съдебен процес, който завърши със споразумение през 2022 г., когато счетоводната фирма на Тръмп започна да предоставя исканата документация за получените пари.

Докладът разглежда четири имота, по-малко от 1% от 558-те корпоративни единици, които Тръмп е притежавал пряко или непряко докато е президент.

Счетоводната фирма на Тръмп не е успяла да предостави документи, свързани с поне 80 процента от бизнес субектите на Тръмп, съобщиха следователи от Конгреса.