Бившият държавен глава на Албания Илир Мета е задържан по решение на Специализираната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност (SPAK), съобщава изданието Koha.

"SPAK проведе разследване на имуществото на г-н Мета и неофициално (Илир Мета – бел. ред.) е заподозрян в укриване на собственост, корупция и пране на пари. Смята се, че това е причината за днешния арест“, пояснява медията.

Изданието отбелязва, че в средата на юни Мета вече е дал показания пред следователи на спецпрокуратурата във връзка с имуществото на семейството си и е заявил, че никога не се е занимавал с финансови въпроси.

Преди това Мета подкрепяше и многократно участваше в масови протести срещу управляващата Социалистическа партия на Албания начело с премиера Еди Рама.

В периода 2009-2010 година Мета бе министър на външните работи, а от 2010 до 2013 година - министър на икономиката, търговията и енергетиката. Мета заемаше президентския пост в Албания от 2017 до 2022 година, а освен това е и лидер на "Партията на свободата“.