Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан обяви победа на общите избори в страната от затвора чрез аудио-визуално съобщение, направено с помощта на изкуствен интелект (ИИ).

В съобщение, публикувано на платформата X, Хан отхвърли твърдението на своя съперник, бившия премиер Наваз Шариф, за победата на неговата партия, предава Reuters.

Хан призова поддръжниците си да празнуват постигнатата победа, въпреки това, което той нарича конфронтация с неговата партия.

Независимите кандидати, подкрепени от Хан, спечелиха най-много гласове на изборите, въпреки че той е в затвора, а на партията му е забранено да участва в гласуването.

По-рано Шариф обяви, че неговата партия "Пакистанската мюсюлманска лига" е спечелила парламентарните избори в страната, но не разкри колко места е спечелила.

Резултатите, публикувани от избирателната комисия, показват, че ПМЛ е спечелила 42 парламентарни места, което е много по-малко от необходимите 133, за да получи правото да състави правителство.

По-рано тази седмица Хан беше осъден на 10 години затвор за разкриване на държавни тайни и на 14 години заедно със съпругата си за корупция.

Имран Хан все още е изправен пред около 170 обвинения по различни дела.