Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан е осъден на три години затвор, след като е признат за виновен по дело за корупция, присъда го лишава от правото да заема политически пост, предава CNN.

Хан е арестуван в дома си в Лахор след решението на съда и е транспортиран до столицата Исламабад.

Процесът е свързан с разследване, проведено от избирателната комисия, която призна Хан за виновен в незаконна продажба на държавни подаръци по време на мандата му като министър-председател от 2018 до 2022 г.

От неговата партия PTI ("Пакистанско движение за справедливост“) съобщиха, че във Върховния съд е подадена жалба срещу решението.

Бившият министър-председател многократно е отричал всички обвинения.

Във видеозапис, записан преди ареста му, Хан помоли поддръжниците си да протестират мирно, за да се гарантира тяхната "свобода и човешки права".

Той е заявил, че се бори за "бъдещето на децата на Пакистан".

70-годишният Хан е отстранен от поста си по време на парламентарен вот на недоверие миналата година и оттогава води кампания срещу сегашното правителство, ръководено от министър-председателя Шехбаз Шариф, обвинявайки го в заговор с висши военни лидери, за да го отстранят от длъжност.

Правителството на Пакистан отрича арестът му да е политически мотивиран или да е опит да му се попречи да участва в изборите по-късно тази година.

"На Имран бяха дадени достатъчно възможности да представи защитата си, но той постоянно се опитваше да заобиколи закона, криейки се зад юридически казуси и прилагайки стратегии за забавяне", е заявила Мариам Аурангзеб, министър на информацията на страната.

"Моето послание към Имран Хан е ясно: времето ви изтече. Вече не можете да мамите или заблуждавате обществеността", е добавила Аурангзеб.

През май арестът и краткото му задържане по отделен случай предизвикаха ожесточени сблъсъци между поддръжниците му и полицията. Няколко висши партийни лидери също са задържани, но нямаше непосредствени признаци за нови размирици след ареста на Хан.

Хан също така отправи обвинения, че правителството е работило със Съединените щати в заговор за отстраняването му от длъжност, твърдения, които и двете страни отхвърлиха.

Преди това армията отхвърли твърденията на Хан, че има нещо общо с предишни предполагаеми опити за покушение срещу него.

Твърденията на бившия международен състезател по крикет се харесахат на младото население в страната, където гневът и разочарованието от политическата и военната власт се подхранват от нарастващата криза с разходите за живот и антиамериканските настроения.